Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ, η μετάδοση της ασθένειας της Ευλογιάς των Πιθήκων γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς να έχει αναφερθεί εμπλοκή ζώων στη μετάδοση. Έτσι, ο κίνδυνος μετάδοσης από ζώα μη προερχόμενα από Αφρική, είναι εξαιρετικά μικρός ή μηδενικός. Ωστόσο, σε περίπτωση που μολυνθείτε είναι απαραίτητο να λάβετε κάποια μέτρα προστασίας κοινωνικού συνόλου αλλά και των οικόσιτων ζώων όπως:

  • Aποφύγετε την επαφή με ζώα, ιδιαίτερα με τρωκτικά, κουνέλια και λαγούς. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μόλυνση σκύλων ή γατών από τον ιό της Ευλογιάς των Πιθήκων.
  • Ειδικά εάν το ζώο είναι κατοικίδιο τρωκτικό ή κουνέλι θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός της οικίας σας και να το φροντίζει άτομο που δεν έρχεται σε επαφή με εσάς. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να γίνεται πάντα με χρήση γαντιών μιας χρήσης και μάσκας αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή ΚΝ95 και με καλή απολύμανση όλων των
    επιφανειών και αντικειμένων που ήρθατε σε επαφή.
  • Εφαρμόζετε, επίσης, συχνή υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι, εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος).
  • Τέλος, παρατηρείτε το ζώο για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων για οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του. Ακόμα, συστήνεται να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας κατευθύνει για προληπτικό έλεγχο/εκτίμηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την Ευλογιά των Πιθήκων, κάντε κλικ εδώ: https://eody.gov.gr/disease/eylogia-ton-pithikon-monkeypox/

Recommended Posts