Ακάρεα και τσιμπούρια

Καταπολέμηση τσιμπούρι

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαδεδομένα είδη ακάρεων είναι το άκαρι της οικιακής σκόνης και το τσιμπούρι (ή κρότωνας) που το θεωρούμε είδος σαρκοφάγο. Τα ακάρεα δεν τα βλέπουμε με γυμνό μάτι και μπορούμε να τα βρούμε σε όλο τον πλανήτη. Το κάθε άκαρι προσαρμόζει τον τρόπο που τρώει ώστε να μπορεί να δαγκώνει ή να ρουφά το αίμα του ξενιστή. Τα τσιμπούρια από μεριά τους, είναι κοσμοπολίτικα είδη και παρασιτίζουν σε θηλαστικά, οικόσιτα, κατοικίδια ζώα και πτηνά, όμως μπορούν να προσβάλλουν και τον άνθρωπο. Τα τσιμπούρια είναι δραστήρια κυρίως από αρχές Απριλίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Καταπολέμηση τσιμπούρι
Απαλλαγή από τσιμπούρια

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα ενώ μεγαλύτερα ακάρεα δαγκώνουν το δέρμα και προκαλούν εξανθήματα. Ένα ακόμη άκαρι που είναι αρκετά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, είναι το κόκκινο άκαρι των πουλερικών. Τρώνε από το αίμα των πτηνών που τα επισκέπτεται τη νύχτα όταν κοιμούνται. Την ημέρα πηγαίνει σε διάφορα σημεία του κλουβιού και κυρίως στις κούρνιες για να κρυφτεί. Όταν είναι χορτάτο έχει κόκκινο χρώμα από το οποίο πήρε και την ονομασία του.

Από την άλλη, οι κρότωνες (τσιμπούρια) προκαλούν έντονο ερεθισμό και όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός προσκολλημένων ατόμων μπορεί να προκαλούν μέχρι και αναιμία. Άλλες ασθένειες που προκαλούν είναι η κροτωνική παράλυση, ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων και ο ιός της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας. Τέλος, μία από τις σημαντικότερες ασθένειες που μεταφέρουν τα τσιμπούρια είναι ο αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας – Κογκό.

Απαλλαγή από τις ψείρες

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Η καθαριότητα παίζει σπουδαίο ρόλο, καθώς και το τακτικό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων και των στρωμάτων. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής σε σπίτια κλπ. κρίνουμε απαραίτητη την αντιμετώπισή τους από τα εξειδικευμένα συνεργεία απεντομώσεων της EcoVita!

Απαλλαγή από τις ψείρες

Μάθετε περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας: