Κατσαρίδες

Απεντόμωση κατσαρίδων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι κατσαρίδες αριθμούν 4.000 και πλέον είδη, με τα μόλις 20 να συναντάμε στην Ελλάδα. Κυρίαρχα είναι της γνωστής οικογενείας Blattidae, με κεραίες λεπτές και μακριές και πόδια βαδιστικού τύπου, που τις επιτρέπουν να τρέχουν γρήγορα. Πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετάνε, ιδιαίτερα τα αρσενικά αλλά τυπικά τα θεωρούμε βαδιστικά είδη. Ζουν πολλές μαζί σε αποικίες σε ζεστά, υγρά και σκοτεινά συνήθως περιβάλλοντα όπως της κουζίνας, του μπάνιου και αρκετά συχνά στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Έχουν προτίμηση στις οργανικές τροφές σε αποσύνθεση, αν και σε γενικές γραμμές είναι παμφάγες.

Απεντόμωση κατσαρίδων
Εξόντωση κατσαρίδας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όλα τα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, μιας και έχουν βρεθεί κατσαρίδες μολυσμένες με πάνω από 40 είδη βακτηρίων. Κάποια από αυτά είναι της λέπρας, της βουβωνικής πανώλης, της δυσεντερίας του τυφοειδούς πυρετού και της γαστρεντερίτιδας. Επίσης, οι κατσαρίδες μεταδίδουν διάφορους μύκητες και ιούς όπως αυτούς της μολυσματικής ηπατίτιδας και της πολιομυελίτιδας. Τέλος, αλλεργικές εκδηλώσεις όπως δερματίτιδες και οιδήματα των βλεφαρίδων, τις αποδίδουμε σε άμεση επαφή του ανθρώπου με κατσαρίδες.

H συνήθειά τους να αποβάλλουν αποχωρήματα πάνω στις τροφές ενώ συνεχίζουν να τρώνε, τις κάνει ακόμη πιο επικίνδυνες. Η μεγάλη εξάπλωση του είδους δείχνει ότι έχει την ικανότητα να επιβιώνει υπό ποικιλία διαφορετικών συνθηκών.

Gel για κατσαρίδες

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Η καθαριότητα των χώρων παρασκευής και διατήρησης τροφών αποτελεί βασική προϋπόθεση στην προσπάθεια απαλλαγής από τις κατσαρίδες. Ακόμη και τα ανοιγμένα τρόφιμα θα πρέπει να τα διατηρούμε σε καλά προφυλαγμένους χώρους. Η συχνή χρήση οικιακών εντομοκτόνων μπορεί να κάνει τις κατσαρίδες ανθεκτικές σε αυτά, οπότε θα πρέπει να αναλάβει δράση ο αδειοδοτημένος επαγγελματίας γεωπόνος μας για την απεντόμωση του χώρου σας.

Gel για κατσαρίδες

Μάθετε περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας: