Ψείρες

Καταπολέμηση ψειρών

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι ψείρες είναι μικρά άπτερα εκτοπαράσιτα των θηλαστικών, φθάνουν μέχρι και τα 300 διαφορετικά είδη της τάξης Anaplura και τα κατατάσσουμε σε 6 διαφορετικές οικογένειες. Προσβάλλουν τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και άγρια θηλαστικά και τρώνε ρουφώντας το αίμα τους. Επίσης, τα νύγματα που κάνουν στο δέρμα προκαλούν ενόχληση και κνησμό. Με το ξύσιμο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιμόλυνσης των πληγών που έχουν δημιουργήσει ενώ μερικά είδη φέρουν σοβαρές ασθένειες.

Καταπολέμηση ψειρών
Απολύμανση ψειρών

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τις ψείρες τις χωρίζουμε σε τρία υποείδη.

Η ψείρα του σώματος αναπτύσσεται στο σώμα του ανθρώπου και προσκολλά τα αυγά της στα ρούχα. Συνήθως η κοινή χρήση ενδυμάτων ευνοεί την μετάδοσή της.

Την ψείρα της κεφαλής την εντοπίζουμε στα μέρη που σκεπάζουν τα μαλλιά. Η μετακίνησή τους είναι πολύ γρήγορη από κεφάλι σε κεφάλι όταν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως χτένες, καπέλα, μαξιλάρια.

Τέλος, η ψείρα του εφηβαίου, προκαλεί κνησμό και ερεθισμό του δέρματος που μπορεί να καταλήξει σε έκζεμα. Η σωματική επαφή ή οι τρίχες που έχουν πέσει σε κλινοσκεπάσματα και φέρουν κόνιδες, είναι οι σημαντικότερες αιτίες για την μετάδοσή τους.

Αντιμετώπιση ψειρών

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε αφορούν κυρίως την σχολαστική ατομική καθαριότητα. Το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων αλλά και την αποφυγή επαφής με άτομα που υποφέρουν από φθειρίαση. Η κύρια ενέργεια που θα πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε άμεσα τον δερματολόγο σας για παραπάνω οδηγίες.

Αντιμετώπιση ψειρών

Μάθετε περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας: