Έντομα τροφίμων (έντομα αποθήκης)

Απαλλαγή από έντομα τροφίμων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα έντομα τροφίμων (έντομα αποθήκης) τα συναντάμε στα τρόφιμα και σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα. Τα κατατάσσουμε σε διάφορες τάξεις με τα κυριότερα είδη να ανήκουν στις τάξεις Coleoptera και Lepidoptera. Υπό την ευρεία έννοια του όρου, έντομα τροφίμων είναι και ο “σκόρος” και η “ψείρα” των τροφίμων. Επιπρόσθετα, στα αποθηκευμένα τρόφιμα συναντάμε και πολλά είδη ακάρεων. Η πλειοψηφία των ειδών που βρίσκουμε στα τρόφιμα έχει μία συγκεκριμένη οικολογική διαδοχή, την οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το είδος και η κατάσταση του προϊόντος.
Τα έντομα τροφίμων μεταφέρουν επικίνδυνους οργανισμούς όπως μύκητες, μικροοργανισμούς αλλά και βακτήρια όπως οι εντερόκοκκοι.

Απαλλαγή από έντομα τροφίμων
Σκόρος στα τρόφιμα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα πρωτεύοντα είδη είναι ικανά να προσβάλλουν εύκολα ακέραιο προϊόν όπως σπόρους σιτηρών και ζυμαρικά. Οι προνύμφες των ειδών αυτών μεγαλώνουν στο εσωτερικό των σπόρων και την προσβολή τους δεν τη βλέπουμε με γυμνό μάτι. Ενώ τα δευτερεύοντα είδη είναι αυτά που μεγαλώνουν σε ήδη προσβεβλημένα προϊόντα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξή τους και μπορούν να προσβάλλουν σπόρους με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Χαρακτηριστική είναι η ικανότητά τους να διατρυπούν με ευκολία τις συσκευασίες των τροφίμων διαφόρων υλικών όπως το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο.

απολύμανση από ψείρα των τροφίμων

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Είναι σημαντικό να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ώστε να εμποδιστεί η είσοδος των εντόμων στο χώρο και στο προϊόν, τόσο στους χώρους επεξεργασίας και αποθήκευσης, όσο και στις οικίες μας που τελικά καταλήγει το προϊόν και αποθηκεύεται στα ντουλάπια μας. Εφόσον εντοπίσουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με κυριότερο τρόπο αυτόν της χημικής καταπολέμησης.

απολύμανση από ψείρα των τροφίμων

Μάθετε περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας: