ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συχνές ερωτήσεις

Η απολύμανση είναι η διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες πάνω σε αντικείμενα, σε επιφάνειες και στον αέρα με σκοπό την εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών (μικροβίων) όπως βακτήρια και ιοί.

Η απεντόμωση είναι η διαδικασία κατά την οποία επιδιώκουμε την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων εντόμων (πχ. κατσαρίδες, μυρμήγκια, κουνούπια) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με την χρήση χημικών σκευασμάτων ή μηχανικών τρόπων καταπολέμησης. Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το είδος του εντόμου, αλλά και το είδος του χώρου.   

Με τον όρο μυοκτονία εννοούμε την καταπολέμηση των τρωκτικών (πχ. ποντίκια, αρουραίοι) από κάποιο χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό με τη χρήση φαρμάκων ή μηχανικών τρόπων καταπολέμησης.

Το HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) ή αλλιώς Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, είναι ένα σύστημα που έχει ως σκοπό να διασφαλίσει την άριστη υγιεινή των τροφίμων. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται εφαρμογές απολύμανσης, απεντόμωσης και μυοκτονίας σε χώρους εστίασης και σε αποθήκες τροφίμων.

Το πιστοποιητικό απολύμανσης (πιο σωστά “βεβαίωση εφαρμογής“) εκδίδεται έπειτα από την εφαρμογή της απολύμανσης ή απεντόμωσης ή μυοκτονίας και περιέχει τα κυριότερα στοιχεία της όπως τους χώρους που απολυμάνθηκαν και τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν. Φέρει τη σφραγίδα και υπογραφή του Υπεύθυνου Επιστήμονα – Γεωπόνου ως εγγύηση της ορθής διαδικασίας και της σωστής εφαρμογής.

Συστήνεται να γίνεται απεντόμωση τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει η πρώτη εφαρμογή να γίνεται την άνοιξη και η δεύτερη το φθινόπωρο. Επίσης, καλό είναι να γίνεται και προληπτική απεντόμωση έτσι ώστε να αποφεύγεται η είσοδος ανεπιθύμητων εντόμων που μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια και άλλες σοβαρές ασθένειες στον χώρο του σπιτιού.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εγγυόμαστε ότι με την μέθοδο εφαρμογής μας δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κατοικίδια και ανθρώπους. Προτείνουμε όμως να απομακρύνονται τα κατοικίδια κατά τη διάρκεια της απεντόμωσης για να διευκολυνθεί η εφαρμογή. Θα λάβετε περισσότερες πληροφορίες ανάλογα με την περίπτωση (είδος χώρου, κατοικιδίου κτλ) από τον υπεύθυνο επιστήμονα της Ecovita.

Ο χρόνος διάρκειας της απεντόμωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος και το μέγεθος του χώρου ή κτηρίου, το είδος του εντόμου για καταπολέμηση και τον βαθμό δυσκολίας του προβλήματος. Σε μία κατοικία η απεντόμωση για τα συνήθη εντομολογικά προβλήματα διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Όχι, πριν την εφαρμογή δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Στις λίγες περιπτώσεις που θα χρειαστεί, ο υπεύθυνος θα σας ενημερώσει αναλυτικά.  

Μετά από την απεντόμωση σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανά να χρειαστεί καλός αερισμός του χώρου για λίγες ώρες. Συμβουλευτείτε τον ειδικό για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μείνει το φάρμακο στις επιφάνειες πριν τις καθαρίσετε.

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι σχεδόν ατοξικά για τον άνθρωπο και τα θηλαστικά, άοσμα και δεν περιέχουν διαλύτη, συνεπώς δεν λεκιάζουν και δεν διαβρώνουν τις επιφάνειες.

Ναι. Τα φάρμακα και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα, δηλαδή απορροφώνται εύκολα από το περιβάλλον χωρίς να αφήνουν βλαβερά υπολείμματα. Επίσης, λόγω των νέων τεχνολογιών έχει μειωθεί η ποσότητα που χρησιμοποιείται διατηρώντας όμως την γρήγορη εντομοτοξική τους δράση.

Οι δολωματικοί σταθμοί κατασκευάζονται από πλαστικό ή μέταλλο και περιέχουν δόλωμα με φάρμακο με σκοπό τη θανάτωση των τρωκτικών, χωρίς να κινδυνεύουν τα υπόλοιπα ζώα που κινούνται στον ίδιο χώρο (σκύλοι, γάτες κ.λπ.). Τοποθετούνται από τον ειδικό σε κατάλληλα σημεία και στη συνέχεια απαιτείται επαναδόλωση ή αντικατάσταση των δολωμάτων ανά τακτά διαστήματα, ανάλογα με το είδος του χώρου.

Η απολύμανση χώρου για Covid-19 εξαρτάται από 2 παράγοντες: τις ενέργειες του πελάτη και τις ενέργειες της εταιρίας. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται ο καθαρισμός του χώρου από οργανικά υπολείμματα, ενώ στην δεύτερη είναι η καθολική εφαρμογή απολύμανσης. Κατά την διάρκεια της απολύμανσης χρησιμοποιείται απολυμαντικό υγρό επάνω σε επιφάνειες αλλά και στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών σταγόνων (ομίχλης). 

Μάθετε περισσότερα. Επικοινωνήστε μαζί μας: